Laboutiek staat voor stijl en kwaliteit, maar ook voor verantwoordelijkheid en een duurzamere levensstijl. Wij streven naar een wereld waarin iedereen bewuste keuzes maakt en kwaliteit het wint van kwantiteit. De wereld een klein beetje beter maken. Duurzamer, schoner, groener. Wij doen dat door eerlijke mode aan te bieden. Mode van de toekomst is tenslotte verantwoorder!

Een duurzame levensstijl begint bij jezelf. Daarom werken we binnen onze organisatie, op een milieuverantwoorde manier. Maar daar houdt het niet op, want we verwachten ook van onze partners en leveranciers dat zij verantwoordelijk handelen, zodat we samen kunnen werken aan een betere toekomst.

Wij werken aan een betere wereld voor mens, dier en milieu. Door de natuur zo min mogelijk te belasten. We hebben maar 1 wereld en daar moeten we zuinig op zijn.

HOE WIJ ONZE VERANTWOORDELIJKHEID NEMEN?

Verantwoordelijk handelen houdt in dat we bewuste keuzes maken in alle facetten van onze organisatie. De impact op het milieu speelt hierbij een grote rol. Daarom proberen wij op alle mogelijke manieren ervoor te zorgen dat we het milieu zo min mogelijk belasten. Hoe doen we dat?

 • Zoveel mogelijk (onverkochte) kledingstukken worden gerecycled
 • We streven naar een duurzamer gebruik van grondstoffen en materialen
 • Het hoofdkantoor van Laboutiek bestaat volledig uit LED-verlichting
 • We hebben speciale verpakkingsformaten om het gebruik van karton te beperken. Door beter passende dozen (verschillende formaten) te gebruiken, kunnen we ze bovendien efficiënter vervoeren en beperken we de CO2 uitstoot door transport
 • Onze verzendzakken zijn recyclebaar en bedrukt met inkt op waterbasis
 • Wij voeren een actief energiebeheer op ons hoofdkantoor. Verwarming en verlichting zijn niet standaard ingeschakeld en worden maandelijks gecontroleerd
 • Al onze giftboxen zijn gemaakt van FSC-gecertificeerd papier. Dit papier is afkomstig uit duurzaam beheerde bossen. Verder is het karton van onze dozen licht in gewicht, bevat het weinig verfstoffen en is het geproduceerd in een CO2 neutrale fabriek.
 • Al het papier dat op ons kantoor gebruikt is FSC-gecertificeerd en afkomstig uit duurzaam beheerde bossen.
 • Wij beperken het gebruik van water, er wordt niet onnodig water verbruikt.

SLIMMER OMGAAN MET JE GARDEROBE!

Waarom moeten we slimmer omgaan met onze garderobe?
Jaarlijks gooien we ruim 14 kilo per persoon aan oud textiel bij het restafval. Wat leidt tot een gezamenlijke textielafvalberg van ongeveer 238 miljoen kilo oud textiel. Van de gemiddeld 175 items in onze kast dragen we er 50 niet. Per persoon gooien we gemiddeld 24 stukken bij het restafval, waarna het verbrand wordt of op de vuilnisbelt belandt. En dat terwijl hiervan nog wel 65% geschikt is voor hergebruik of recycling, heel erg zonde dus!

Bij Laboutiek willen we de beste en mooist mogelijke kledingstukken maken. We willen dat je jarenlang van je Laboutiek kunt genieten. Dit betekent dat we naar een optimale balans zoeken tussen tijdloosheid, duurzaamheid, comfort en het milieu, op een dynamische manier. Onze stijl is tijdloos, dus er is geen reden om je favoriete Laboutiek item te vervangen, wat natuurlijk al duurzaam is.

WAAROM MOETEN WE EIGENLIJK RECYCLEN?

Laten we bij het begin beginnen. Het maken van kleding (het groeien van de katoenplant, het produceren van synthetische stoffen, het verven van stoffen en vervoeren van grondstoffen) kost ontzettend veel water en energie. Zo kost de productie van 1 kilo katoen wel 10.000 liter water . Door het recyclen en hergebruiken van kleding besparen we daarom enorm veel CO2 en water. Dit is goed voor het milieu en dus ook voor onszelf.

Hoe creëert Laboutiek zo min mogelijk textielafval?
Laboutiek probeert textielafval allereerst te voorkomen door het aanbieden van een duurzaam product. Bij Laboutiek koop je een product waar je lang van zult genieten en waar je echt van gaat houden, een prachtig, tijdloos product van hoogwaardige kwaliteit. Daar zijn wij trots op en dat is één manier waarop wij ervoor willen zorgen dat onze producten niet bij het vuilnis terecht komen.

Daarnaast probeert Laboutiek haar textielafval te minimaliseren door op een verantwoorde manier afstand te doen van onverkochte of onverkoopbare (beschadigde) artikelen d.m.v. het product te hergebruiken óf recyclen.

SLIMMER  EN DUURZAMER KOPEN

Net zo vaak kleding kopen als de modetrends wisselen is niet goed voor mens en milieu. De verleiding is groot want in winkels spot je steeds nieuwe kledingcollecties. Deze zogenaamde 'fast fashion' zorgt voor veel verspilling, afval en oneerlijke productie. Laboutiek doet niet aan sale en Fast fashion. Wij hanteren tijdloze items met een hoogwaardige kwaliteit voor eerlijke prijzen. Ook onze wereldwijde partners hanteren geen sale op Laboutiek items. Zo behoud je kleding altijd zijn waarde en kan je langer van je items genieten en dragen we allemaal een steentje bij aan het milieu!

“Goedkoop is duurkoop”
Kleding van hoogwaardiger materialen gaan langer mee.

PARTNERS & LEVERANCIERS

Onze leveranciers worden geselecteerd op authenticiteit, vakmanschap, expertise en oog voor kwaliteit. We zoeken naar ambachtelijk vakmanschap; dit is belangrijker voor ons dan het vinden van de laagst mogelijke prijs. Goede kwaliteit en goede arbeidsomstandigheden zijn voor ons belangrijk.

We zijn heel selectief in het uitkiezen van de landen waar we produceren. We zoeken onze ateliers voornamelijk binnen de Europese Unie. De reden hiervan is dat de ateliers binnen Europa zich moeten houden aan Europese wetgeving en richtlijnen over arbeidsomstandigheden. Een andere reden is dat we deze ateliers gemakkelijk regelmatig kunnen bezoeken, wat bevorderlijk is voor een goede arbeidsrelatie. We beginnen bij een nieuw atelier met het opvragen van informatie over arbeidsomstandigheden en het IMVO-beleid van de productielocatie. Hiernaast vragen we of er al eens een audit heeft plaatsgevonden in het atelier, en of ze de resultaten hiervan met ons willen delen.

MATERIALEN

Ook materialen sourcen we uitsluitend bij Europese leveranciers en agentschappen. Binnen Europa is de kwaliteit van stoffen over het algemeen hoog en Europese stoffenleverancier moeten zich houden aan Europese regelgeving voor arbeidsomstandigheden, milieu impact en chemicaliën gebruik. Maar we doen dit ook om de milieu impact van het transport zo laag mogelijk te houden. Diervriendelijke materialen en dierenwelzijn vinden we erg belangrijk bij Laboutiek. We gaan zorgvuldig om met de keuzes van onze materialen. We gebruiken geen exotisch leer, bont, angora en mohair in onze collecties. We hebben deze materialen geselecteerd aan de hand van rapportages en publicaties van onder anderen PETA (People for the Ethical Treatment of Animals). Deze rapportages hebben aangetoond dat er een verhoogt risico is op dierenleed bij de productie van deze materialen. Door deze materialen te weren verkleinen we de kans op dierenleed.

Laboutiek bezit geen eigen productiefaciliteiten, maar werkt samen met zeer ervaren Europese ateliers die onze passie voor het maken van mooie producten delen. Op dit moment zijn onze producten voornamelijk afkomstig uit ateliers in Litouwen en Servië. Een goede vertrouwensband en langdurige samenwerking met onze leveranciers heeft onze hoogste prioriteit. Alleen zo kunnen wij continuïteit in de kwaliteit, uitstraling en levering van onze collecties garanderen. We controleren om er zeker van te zijn dat onze partners volgens onze normen werken en we voelen ons verantwoordelijk dat de arbeidsomstandigheden van de werknemers binnen onze productieketen zijn volgens onze standaarden. Onze fabrieken zijn ge-audit door de Fair Wear Foundation (FWF).

FAIR WEAR FOUNDATION 

Fair Wear Foundation (FWF) is een een onafhankelijke, non-profit organisatie die met kledingbedrijven en fabrieken samenwerkt om de werkomstandigheden voor de werknemers in het algemeen te verbeteren. FWF is actief in 11 productielanden in Azië, Europa en Afrika en de 85 leden beheren meer dan 120 merken. Verantwoordelijke supply chain 4 Fair Wear Foundation checkt en verifieert of onze leveranciers, echt doen wat ze zeggen.

FWF is opgericht door verschillende belanghebbenden of stakeholders uit de modebranche. Vanwege deze verschillende stakeholders wordt FWF ook wel een Multi-Stakeholder Initiatief (MSI) genoemd. FWF onderscheidt zich door haar MSI-aanpak en biedt hierdoor tevens extra geloofwaardigheid aan bedrijven die zich bij FWF aansluiten.

Het middel dat Fair Wear Foundation voor dit doel gebruikt is een gedragscode voor kledingbedrijven. Deze gedragscode is gebaseerd op de internationaal erkende normen van de International Labour Organisation (ILO).  

De arbeidsnormen van de Fair Wear Foundation zijn:

 • vrije keus van arbeid
 • geen discriminatie van werknemers
 • geen kinderarbeid
 • vrijheid van vakvereniging en recht op collectief onderhandelen
 • betaling van een acceptabel loon
 • geen excessieve werktijden
 • veilige en gezonde arbeidsomstandigheden
 • een wettige arbeidsovereenkomst

Bedrijven die deelnemen aan Fair Wear Foundation implementeren de arbeidsnormen die in de gedragscode worden genoemd, en accepteren de controle van Fair Wear Foundation op daadwerkelijk verbetering van de arbeidsomstandigheden bij hun leveranciers.

Fair Wear Foundation is een breed geaccepteerd initiatief, dat wordt gesteund door Nederlandse werkgeversorganisaties in de modebranche (MODINT en Mitex), vakbonden (FNV) en ontwikkelingsorganisaties (Schone Kleren Campagne en Novib).

Ga voor meer informatie over de Fair Wear Foundation naar hun website: "http://www.fairwear.org/".